Okładka warsztatów Cicer cum caule | Cicer cum caule cover photo
zakończone
25 października - niedziela 11:00 - 14:00
Język
Angielski
Warsztat
Human Non Human

Cicer cum caule

Udział w warsztatach jest bezpłatny.

Wymagana jest:
● rejestracja i zalogowanie się na stronie festiwalu
● po zalogowaniu, wypełnienie formularza google i przesłanie zgłoszenia za pomocą przycisku zgłoś się.

Zgłoszenia, przesyłane za pośrednictwem formularza google, będą przyjmowane do 10 października 2020. Na ich podstawie wybrani zostaną uczestnicy warsztatu.
Zakwalifikowani uczestnicy zostaną poinformowani o przyjęciu do udziału w warsztatach za pośrednictwem emaila do dnia 12 października 2020.

Warsztat odbywa się dwa razy - 24 i 25 października.

„Cicer cum caule“ to wstęp do zrozumienia istoty sztucznej inteligencji (AI) w formie warsztatów robienia pierogów online. Uczestnicy nauczą się przygotowywać to tradycyjne polskie danie, poznając przy tym terminologię opisującą AI, uczenie maszynowe i zbiory danych oraz wpływ tych zjawisk na naszą codzienność.

Przez ostatnie miesiące spędzone w kwarantannie wielu z nas stało się zarówno domowymi bogami i boginiami, jak i ekspert(k)ami od technologii – liczba zapytań związanych z wypiekami w wyszukiwarce Google wystrzeliła w kosmos, podobnie jak akcje firmy Zoom Video Communications.

Proponowany warsztat ma uczyć gotowania i oswajać z technologią, skupia się więc na dwóch umiejętnościach potrzebnych w (nieznanej) przyszłości. Proces lepienia pierogów posłuży nam do zrozumienia istoty oddziałujących na nasze życie technologii, przybliży i unaocznieni mechanizmy działania AI za pośrednictwem codziennej czynności, jaką jest gotowanie.

„Cicer cum caule” to po łacinie „groch za kapustą”, czyli zestawienie nieprzystających do siebie elementów, wyrażenie po raz pierwszy użyte przez Juliana Tuwima w tytule zbioru miniatur literackich. Tak zatytułowany warsztat ma przerzucić pomost między rolami historycznie przypisywanymi kobietom i mężczyznom, między wielozmysłową fizycznością jedzenia a niematerialną technologią. Miesza owoce z danymi, a także języki i fabuły. I chociaż łacina bywała zwykle językiem nauki, dla nas będzie nim jedzenie.

Warunki uczestnictwa
🥟 Warsztat potrwa 3 godziny, po których każdy z uczestników będzie miał w swojej kuchni gotowy posiłek. Ugotujemy pierogi owocowe w oparciu o wegański przepis, wymagający przede wszystkim mąki pszennej (a zatem z glutenem!) i owoców (na słodko!). Uczestnicy będą musieli mieć dostęp do kuchni z podstawowym wyposażeniem, takim jak kuchenka. Po rejestracji każdy uczestnik otrzyma szczegółowe instrukcje.
🥟 Uczestnicy będą również potrzebowali komputera z zainstalowaną aplikacją Zoom oraz dostępem do kamery i mikrofonu.
🥟 W warsztacie może zdalnie uczestniczyć maksymalnie 8 osób.

Szczególnie zachęcamy do uczestnictwa osoby, które:
🥟 pracują w kulturze (cyfrowej), ale nie mają doświadczenia z technologią;
🥟 chcą zrozumieć podstawy algorytmów sztucznej inteligencji i uczenia maszynowego;
🥟 mają ochotę na wspólne gotowanie i jedzenie. Żadne predyspozycje nie są wymagane!

Warsztaty poprowadzą:
Anna Desponds (Polska)
Napisała pracę magisterską o jedzeniu, trzyma w lodówce 154-letni zakwas o imieniu Cornelius i pracuje w obszarze mediów cyfrowych, między innymi jako kuratorka festiwalu Digital Cultures. Współprowadzi podcast ODBIORNIK poświęcony sztuce, technologii i sztuce życia wraz z technologią. Podcast jest publikowany na stronie dwutygodnik.com.

Philo van Kemenade (Holandia)
Jest technologiem kultury i edukatorem z Amsterdamu, zatrudnionym w Niderlandzkim Instytucie Dźwięku i Obrazu. Tworzy narzędzia, historie i to, co pomiędzy nimi, aby umacniać nasze więzi ze sztuką i kulturą. Studiował sztuczną inteligencję na Uniwersytecie Amsterdamskim oraz informatykę kognitywną na Goldsmiths College w Londynie. Uwielbia gotować i zajadać się japońskimi naleśnikami.

Partnerzy:
Total Immersion Foundation, ODBIORNIK – podkast magazynu dwutygodnik.com

Projekt stanowi część program rezydencyjnego ArtHouse powołanego przez Instytut Adama Mickiewicza.

„Cicer cum caule“ to wstęp do zrozumienia istoty sztucznej inteligencji (AI) w formie warsztatów robienia pierogów online. Uczestnicy nauczą się przygotowywać to tradycyjne polskie danie, poznając przy tym terminologię opisującą AI, uczenie maszynowe i zbiory danych oraz wpływ tych zjawisk na naszą codzienność.

Przez ostatnie miesiące spędzone w kwarantannie wielu z nas stało się zarówno domowymi bogami i boginiami, jak i ekspert(k)ami od technologii – liczba zapytań związanych z wypiekami w wyszukiwarce Google wystrzeliła w kosmos, podobnie jak akcje firmy Zoom Video Communications.

Proponowany warsztat ma uczyć gotowania i oswajać z technologią, skupia się więc na dwóch umiejętnościach potrzebnych w (nieznanej) przyszłości. Proces lepienia pierogów posłuży nam do zrozumienia istoty oddziałujących na nasze życie technologii, przybliży i unaocznieni mechanizmy działania AI za pośrednictwem codziennej czynności, jaką jest gotowanie.

„Cicer cum caule” to po łacinie „groch za kapustą”, czyli zestawienie nieprzystających do siebie elementów, wyrażenie po raz pierwszy użyte przez Juliana Tuwima w tytule zbioru miniatur literackich. Tak zatytułowany warsztat ma przerzucić pomost między rolami historycznie przypisywanymi kobietom i mężczyznom, między wielozmysłową fizycznością jedzenia a niematerialną technologią. Miesza owoce z danymi, a także języki i fabuły. I chociaż łacina bywała zwykle językiem nauki, dla nas będzie nim jedzenie.

Warunki uczestnictwa
🥟 Warsztat potrwa 3 godziny, po których każdy z uczestników będzie miał w swojej kuchni gotowy posiłek. Ugotujemy pierogi owocowe w oparciu o wegański przepis, wymagający przede wszystkim mąki pszennej (a zatem z glutenem!) i owoców (na słodko!). Uczestnicy będą musieli mieć dostęp do kuchni z podstawowym wyposażeniem, takim jak kuchenka. Po rejestracji każdy uczestnik otrzyma szczegółowe instrukcje.
🥟 Uczestnicy będą również potrzebowali komputera z zainstalowaną aplikacją Zoom oraz dostępem do kamery i mikrofonu.
🥟 W warsztacie może zdalnie uczestniczyć maksymalnie 8 osób.

Szczególnie zachęcamy do uczestnictwa osoby, które:
🥟 pracują w kulturze (cyfrowej), ale nie mają doświadczenia z technologią;
🥟 chcą zrozumieć podstawy algorytmów sztucznej inteligencji i uczenia maszynowego;
🥟 mają ochotę na wspólne gotowanie i jedzenie. Żadne predyspozycje nie są wymagane!

Warsztaty poprowadzą:
Anna Desponds (Polska)
Napisała pracę magisterską o jedzeniu, trzyma w lodówce 154-letni zakwas o imieniu Cornelius i pracuje w obszarze mediów cyfrowych, między innymi jako kuratorka festiwalu Digital Cultures. Współprowadzi podcast ODBIORNIK poświęcony sztuce, technologii i sztuce życia wraz z technologią. Podcast jest publikowany na stronie dwutygodnik.com.

Philo van Kemenade (Holandia)
Jest technologiem kultury i edukatorem z Amsterdamu, zatrudnionym w Niderlandzkim Instytucie Dźwięku i Obrazu. Tworzy narzędzia, historie i to, co pomiędzy nimi, aby umacniać nasze więzi ze sztuką i kulturą. Studiował sztuczną inteligencję na Uniwersytecie Amsterdamskim oraz informatykę kognitywną na Goldsmiths College w Londynie. Uwielbia gotować i zajadać się japońskimi naleśnikami.

Partnerzy:
Total Immersion Foundation, ODBIORNIK – podcast by dwutygodnik.com

Projekt stanowi część program rezydencyjnego ArtHouse powołanego przez Instytut Adama Mickiewicza.

Więcej wydarzeń z sekcji Human Non Human